Berlijn

Dinsdag 17 t/m zaterdag 21 mei 2022

De Slag om Berlijn was de laatste grote veldslag van de Tweede Wereldoorlog in Europa. De oorlog die zich vanuit de hoofdstad van Nazi-Duitsland had verspreid, keerde nu terug naar de stad. Veel soldaten en burgers sneuvelden in de talrijke huis-aan-huis gevechten of tijdens beschietingen. In Berlijn zijn de sporen van de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag zichtbaar. De stad is nog altijd de stille getuige van een harde strijd. 

In een vijfdaagse excursie wordt u mee genomen in het verleden van Berlijn als de hoofdstad van Nazi-Duitsland en de inname van de stad in april 1945. Verschillende monumenten, gedenkstenen en musea herinneren aan de vele slachtoffers van de Holocaust en geven meer informatie over het Nazi-regime en de Slag om Berlijn.

De reis naar Berlijn zal een groot deel van de eerste dag innemen. Een reis die ongetwijfeld comfortabel zal verlopen. Als in de vooravond wordt aangekomen in Berlijn zal er na een korte kennismaking met de stad naar het hotel Steglitz International gereden worden waar u de komende vier nachten zult verblijven. Hier zal ook het diner worden verzorgd.

In de ochtend van dag twee zal vanuit Berlijn richting Poolse grens gereden worden voor een bezoek aan de voormalige slagvelden van de Seelower Höhen. Hier probeerde het Duitse leger in een laatste wanhoopsdaad de oprukkende Russen bij de Oder staande te houden. 's Middags zal worden teruggereden naar het zuidwesten van Berlijn voor een bezoek aan Villa Marlier, waar in januari 1942 de Wannseeconferentie plaatsvond. 

In de ochtend van dag drie worden vele historische locaties die aan het Nazi-regime herinneren, onder de loep genomen: de Wilhelmstrasse, de Prinz Albrechtstrasse, de Brandenburger Tor, het Holocaust Denkmal, het Sovjet Denkmal,  voormalige NSDAP- gebouwen (die tegenwoordig nog steeds dienst doen als overheidsgebouw), maar ook de plek van de voormalige Führerbunker, het Gestapo-hoofdkwartier en het Anhalter Bahnhof. Na de lunch wordt in Gesundbrunnen de ‘Berliner Unterwelten’ bezocht, het ultieme avontuur in de onderwereld van Berlijn. In deze voormalige schuilkelders zocht de Berlijnse burgerbevolking tijdens de bombardementen een veilig onderkomen.  

Op dag vier wordt als eerste via Tempelhof afgereisd naar Treptower Park. Hier bevindt zich één van de grote Russische gedenkplaatsen. Het complex is gebouwd in opdracht van de Sovjetbezettingsmacht om de gevallen Russische soldaten tijdens de Slag om Berlijn in 1945 te begraven, te eren en te herdenken. Aansluitend wordt het Duits-Russische museum Berlin-Karlshorst bezocht. Dit museum is gevestigd in de villa waar de Duitsers de capitulatie hebben ondertekend op 8 mei 1945. Een historische locatie waarin veel documenten en filmmateriaal een goed beeld geven van het Oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de lunch wordt een bezoek gebracht aan het Bendlerblock, het voormalige kantoor van de Duitse Marine, waar Claus von Stauffenberg gefusilleerd werd. De dag wordt afgesloten met een indrukwekkende rondleiding in het immens grote Olympia Stadion, het stadion waar in 1936 de Olympische Spelen gehouden werden.    

Op de vijfde dag moet helaas al weer uit Berlijn vertrokken worden. De terugreis zal het grootste deel van de dag innemen. Vroeg in de avond zal worden aangekomen in Nederland en België.  

De prijs voor deze vijfdaagse reis bedraagt €625,- p.p. ( €75,- toeslag éénpersoonskamer). In de prijs zijn inbegrepen: alle rondleidingen ter plaatse door een professionele gids, overnachtingen in luxe hotel inclusief diner en ontbijt, lunches en afsluitend diner (drank is bij alle maaltijden voor eigen rekening), vervoer per comfortabele touringcar, bezoeken aan de plaatselijke musea en Oorlogsmuseum Eyewitness. Opstapplaatsen Sint-Niklaas, Antwerpen, Geel en Hasselt in België en Beek (L.) in Nederland.

Om de kwaliteit van deze excursie te kunnen waarborgen bedraagt het maximale aantal deelnemers 36 personen.

Programma en prijs onder voorbehoud van type-, drukfouten en/of wijzigingen.


Interesse en graag extra info of inschrijven voor deze reis