Weimar - Auschwitz - Krakau - Dresden

Zondag 22 september tot en met zaterdag 28 september 2019

VOLGEBOEKT. Het programma voor 2020 volgt snel!

Gedurende een zevendaagse excursie wordt u meegenomen door de geschiedenis van Auschwitz en de Holocaust en kunt u met eigen ogen de plaatsen bekijken waar deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis zich heeft voltrokken. In dit overzicht vindt u het dagprogramma van de excursie alsmede een korte inleiding op de geschiedenis van Auschwitz.

De reis naar Polen vindt in twee dagen plaats. Op de eerste dag wordt overnacht in het Leonardo Hotel in Weimar, de stad waar in 1919 de grondwet werd vastgesteld voor de nieuwe Duitse republiek. Vanuit Weimar zal ook concentratiekamp Buchenwald bezocht worden waar onze gids u een interessante rondleiding zal geven.

Dag twee staat in het teken van Auschwitz III (Monowitz) en de industrie van IG Farben. Op en rondom de locatie van het voormalige kamp zijn nog veel originele gebouwen en andere restanten zichtbaar. In de avond verzorgt onze gids in het hotel een diepgaande lezing over de holocaust. Wij verblijven gedurende vier nachten in Hotel Galicja in Oświęcim (De Poolse naam voor Auschwitz).

De stad Krakau is het reisdoel van de derde dag. Hier wordt onder andere de fabriek van Oskar Schindler bezocht en een wandeling gemaakt door het voormalige Joodse getto waarbij stil wordt gestaan bij de belangrijkste plaatsen. De dag wordt afgesloten met in de namiddag een bezoek aan de plek van het beruchte concentratiekamp Plaszow.

De daarop volgende twee dagen wordt u door middel van uitgebreide studie-rondleidingen meegenomen door Auschwitz I (Stammlager) en Auschwitz II (Birkenau) en door de omgeving waar nog veel gebouwen te zien zijn die destijds betrokken waren bij de kampen. Beide kampen worden verspreid over twee dagen bezocht om u ruim de gelegenheid te geven de geschiedenis van deze locaties tot u te nemen. 

Op de zesde dag wordt begonnen aan de terugreis. De overnachting vindt plaats in Dresden in het beroemde Hotel Pullmann. In deze stad wordt stilgestaan bij het beruchte bombardement op Dresden op 13 en 14 februari 1945. Ook de voormalige gevangenis van Bautzen wordt bezocht.

Op de laatste dag wordt teruggereden naar Nederland waar de reis wordt afgesloten met een bezoek aan Oorlogsmuseum Eyewitness en een gezamenlijk 3-gangendiner.

Concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz In Auschwitz zijn tussen 1940 en 1945 naar schatting 1,1 miljoen mensen door de nazi’s vermoord. Het complex bestond uit de drie grote kampen Auschwitz I (Stammlager), Auschwitz II (Birkenau), Auschwitz III (Monowitz) en een groot aantal omliggende kleinere kampen.

Auschwitz I werd kort na de Duitse inval in Polen in gebruik genomen als gevangenenkamp. Een toenemend aantal Poolse joden maar ook hooggeplaatste academici, bestuurlijk leiders en militairen werden door de Duitsers gevangen genomen. Auschwitz voorzag in de behoefte om deze groeiende groep gevangenen te kunnen onderbrengen. Daarnaast was Auschwitz makkelijk per spoor bereikbaar en lag het in de nabijheid van water en andere grondstoffen die het vestigen van Duitse industrie, waarbij de gevangenen als dwangarbeiders konden worden ingezet, mogelijk maakte. Deze factoren speelden een belangrijke rol in het feit dat juist Auschwitz gedurende de Tweede Wereldoorlog zo enorm zou groeien.

In de zomer van 1941 werd besloten tot de bouw van een tweede kamp: Auschwitz II (Birkenau). Oorspronkelijk bedoeld als gevangenenkamp om ook het toenemend aantal Russische krijgsgevangen te kunnen huisvesten zou dit kamp na de Wannsee Conferentie van januari 1942 uitgroeien tot het grootste Duitse vernietigingskamp. Dieptepunt vormde de moord op meer dan 430.000 Hongaarse joden in de zomer van 1944.

De Duitse industrie die zich rondom Auschwitz vestigde bestond voornamelijk uit fabrieken van het Duitse chemiebedrijf IG Farben. Auschwitz III werd vanaf het najaar van 1942 in gebruik genomen als werkkamp waar duizenden dwangarbeiders werden geplaatst.

Auschwitz werd in januari 1945 door het Russische leger bevrijd. Van de 1,3 miljoen mensen die gedurende de oorlog naar Auschwitz waren afgevoerd, troffen de Russen er nog ongeveer 7500 in de kampen aan. De andere tienduizenden gevangenen waren in de maanden voor de bevrijding reeds afgevoerd naar andere kampen.

De prijs voor deze excursie bedraagt €875,- p.p. (toeslag éénpersoonskamer €100,-). Hierbij zijn inbegrepen: alle rondleidingen ter plaatse door een professionele gids, overnachtingen in luxe hotels inclusief diner en ontbijt, lunch en afsluitend 3-gangendiner (drank is bij alle maaltijden voor eigen rekening), vervoer per 4-sterrenbus, bezoeken aan de plaatselijke musea en Oorlogsmuseum Eyewitness. Opstapplaats Beek (L.) in Nederland en Mol en Hasselt in België.
NB De lunch tijdens de rit Weimar-Auschwitz en Dresden-Beek is voor eigen rekening daar we op de snelweg zijn.

Om de kwaliteit van deze excursie te kunnen waarborgen bedraagt het maximale aantal deelnemers 30 personen.

Onder voorbehoud van programmawijzigingen.


Interesse en graag extra info of inschrijven voor deze reis